Karl Stieg- Erlans Larsson, joka vaihtoi nimensä pelkästään Stieg Larssoniksi oli ruotsalainen, yhteiskunnallisesti aktiivinen toimittaja ja kirjailija. Larsson tunnettiinkin toiminnasta, joka jakoi mielipiteitä, kuten taistelusta äärioikeistoa ja rasismia vastaan. Vuonna 2004 Stieg Larsson kuoli äkillisesti sydänkohtaukseen. Juuri ennen kuolemaansa hän oli saanut valmiiksi kirjasarjan, joka tunnetaan Milleniun- trilogiana. Trilogia julkaistiin postuumisti kirjailijan kuoleman jälkeen. Alunperin sarjasta oli tarkoitus tulla kymmenosainen, mutta ennen kuolemaansa Larsson oli ehtinyt aloittaa vasta neljättä kirjaa, joka jäi keskeneräiseksi, minkä takia sitä ei julkaista.
Lähes 2000- sivuinen Millenium- trilogia on saavuttanut mielettömän suosion ja kaikki kolme osaa ovat ilmestyneen niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissakin. Lisäksi kirjoja on käännetty lukuisille kielille ja kirjan oikeuksia myyty noin 30 maahan. Trilogian ensimmäinen osa Miehet jotka vihaavat naisia sai pohjoismaisen Lasiavain- palkinnon, joka jaetaan vuosittain parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille, vuonna 2006. Sitä seurasi trilogian kolmas osa Pilvilinna joka romahti saamalla saman palkinnon vuonna 2009. Trilogian suurmenestys kirjat ovat osoittaneet suosionsa myöskin olemalla bestseller- listoilla monissa maissa. Myös nopeasti kasvaneet elokuvien katsojaluvut kielivät suuresta suosiosta.
Koko trilogian pääteemaksi on noussut naisten kokema silmitön väkivalta miesten taholta - se voi kohdata missä vain, perheessä, työpaikalla ja lain silmien edessä. Huolimatta suuresta sivumäärästä, Larsson on osannut kuljettaa juonta niin, että tarina etenee sopivina jaksoina. Lukiessa kirjaa, jättämällä kaikki muut henkilöt paitsi Mikaelin ja Lisbethin taka- alalle, voi huomata, että pääjuoni kulkee tiiviisti kyseisten henkilöiden elämän ympärillä, kun taas elokuva keskittyy huomattavasti enemmän pelkästään Lisbethiin.
Elokuva on täysin uskollinen kirjalle, vaikka siitä onkin jätetty paljon pois. Elokuva on selkeästi pelkistetty versio romaanista. Romaanin pornografiset sivujuonteet on jätetty elokuvassa omaan arvoonsa samoin kuin brutaali väkivalta, jota on annosteltu herkiten. Elokuvassa Salanderin hahmo on vahvin ja hänen rinnalla Blomkvist jää selvästi kakkoseski, etenkin kun hänen elämästä sekä ihmissuhteista on leikattu eniten pois. Huolimatta siitä, että elokuva on vajaanaisempi kuin romaani, vaikutelma henkilöistä pysyy samana, ja esimerkiksi niin kirjassa kuin elokuvassakin kovia kokeneessa, sosiaalisesti kömpelössä Lisbethissä on pelottava yhdistelmä älyä ja vihaa.
Omasta mielestäni romaanin muuttaminen elokuvasti ei tässä tapauksessa erottunut omaksi edukseen. Olen monet kerrat tehnyt niin, että olen ensin katsonut elokuvan, minkä jälkeen luin kirjan ja petyin kerta toisensa jälkeen. Kirjaa, sitä sivumäärää, ei koskaan saa tiivistettyä parin tunnin elokuvaksi, jättämättä pois jotain, mikä elävöittää tarinaa. Tällä kertaa tein toisin, luin ensin kirjan ja vasta sen jälkeen katsoin elokuvan - pettymys oli sanoinkuvaamaton. Millenium- trilogian kohdalla elokuvat eivät ole minun mielestäni mikään vaihtoehto. Kyllä, näyttelijät tekevät hommansa moiteettomasti ja vastaavat käsitystäni hahmoista lähes täysin, mutta se jokin jää puuttumaan. Kaikki ulkopuoliset henkilöt, niiden tarkka kuvailu, turhanpäiväinen tapahtumien kuvailu, Mikaelin naisseikkailut - tekevät kirjasta todentuntuisen, lukemisen arvoisen. Samaa tunnelmaa ei pysty aistimaan elokuvasta.
Nyt Millenium- trilogia pysyy hetken aikaa hyllyllä, odottamassa seuraavaa lukukertaansa - elokuvat puolestani saavat jäädä videovuokraamoihin.
Tekstiäsi oli mukava lukea! Se oli selkeä ja kokonaisuudessaan erittäin moitteeton. Olit rakentanut tekstin todella hyvin kirjan ja elokuvan vertailulle, mikä mahdollisti puolestaan oman näkemyksen ja kritiikin upottamisen tekstiin. Näinhän sattuu monen kirjan pohjalta tehdyn elokuvan kanssa. Se ei ole usein yhtä mukaansatempaava... Tekstin alussa kirjailijan lyhyt taustaselostus oli myös jees
VastaaPoistaHyvin kirjoitettua teksitä, mielipiteesi tulee hyvin esille, sekä vertailu on sekeää. Olen itse sitä mieltä, että aina ensimmäiseksi kannattaa katsoa elokuva ja sitten vasta lukea kirja. Sillä elokuva jää muuten kirjan varjoon( hyvä esimerkki HP ). Itse omistan Millenium-trilogian kaikki kolme kirjaa, mutta yhtäkään en ole vielä avannut. Tämä teksi antoi lisää syitä lukemisen aloittamiselle.
VastaaPoistaKirjoitus tyyli on hyvin innostava ja "ytimekäs". Kuvaavat sana valinnat ovat loistavia kuten "sosiaalisesti kömpelö". Jos jotain negatiivista, niin oisin ehkä kaivannut pientä mielenkiinnonherättäjää ekaan kappaleeseen, jonka luettua lukijan mielenkiintoherää. :) Hyvä Jelena.
Olen itse nähnyt Millenium trilogiasta vain 2.osan elokuvana, mutta kirjoittamasi hyvän kuvailun ja hienojen perustelujen avulla tämä teksti herätti mielenkiinnon lukea kyseiset kirjat. Loppujutska oli just hauska :D hienoa kirjoittamista Jelena!(:
VastaaPoistaOlet vertaillut hienosti, ja uskon, kun sanot, että elokuvat ovat vain kalpea aavistus siitä, mitä sarjan kirjat tarjoavat. Kun aikaa kuitenkin on aina liian vähän vuorokausissa, niin ajattelin kaikesta huolimatta yrittää muistaa edes katsoa elokuvan tänä iltana ja muitakin myöhemmin.
VastaaPoistaKristiina Halttu oli puhumassa Kansalliskirjastolla Mr.Vertigo-kirjasta ja samannimisestä teatteriesityksestä, jossa hänellä on naispäärooli. Hän sanoi, että hyvästä kirjasta ei saa sitä parempaa elokuvaa. Sen sijaan on mahdollista tehdä keskinkertaisesta kirjasta hyvä elokuva. (Mr. Vertigo ei ole olekaan teatterissa kuvitettu versio kirjasta vaan sen pohjalta tehty, samoja teemoja käsittelevä hyvin itsenäinen teos. Kirjan lukeminen ennen teatteriesitystä on kuitenkin mielestäni tarpeen.)
Haltun näkemys on varmasti perusteltu. Itse kuitenkin ajattelen, että on joitain hyviäkin kirjoja, kuten Laivauutisia, joista on tehty vielä kirjaakin parempia elokuvia. Jotkut lajityypitkin ovat elokuvalle aika otollisia: Kingin Hohtoa ei voi väittää omassa lajissaan keskinkertaiseksi, mutta elokuva siitä on MAHTAVA.